Over de Irish Soft Coated Wheaten Terriër

Geschiedenis

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër werd gefokt als een boerderij hond voor alle doeleinden en als gezinsvriend in zijn geboorteland Ierland. Vanwege zijn grootte was hij ook in staat om vee te hoeden/op te halen en het huis te bewaken. De Wheaten Terriër deelt gemeenschappelijke voorouders met de Irish Terrier en de Kerry Blue en onderscheidt zich door zijn zachte, zijdeachtige vacht en vrolijke karakter. De volwassen Wheaten Terriër heeft een zacht golvende vacht met een kleur variërend van lichtbeige tot glinsterend goud. De Wheaten Terriër is geen erg bekend ras en werd pas in 1937 toegelaten tot de Irish Kennel Club.

Gedrag

De Wheaten Terriër is een energieke en vrolijke, speelse en aanhankelijke hond, een stuk rustiger dan andere terriërs. Hij is vriendelijk in de buurt van mensen en houdt van zijn familie. Ze zijn uitstekend met kinderen en dol op hen. Ze blaffen als er iemand aan de deur staat, maar begroeten vreemden meestal met genegenheid en zijn zelden agressief, tenzij ze zich bedreigd voelen. Wheaten Terriërs zijn over het algemeen volgzame, maar zelfverzekerde honden die het gelukkigst zijn als ze omringd zijn door hun familie. Wanneer hij te weinig aandacht krijgt, kan hij in allerlei ondeugd vervallen om de eenzaamheid en verveling te verdrijven. Ze kunnen prima overweg met andere honden en katten, maar hun prooi drift kan ertoe leiden dat ze kleine harige wezens binnen en buiten het huis achtervolgen. 

Een Wheaten Terriër leert snel en begrijpt de wensen van de eigenaar voordat deze ze zelfs maar uitdrukt. Hij besteedt veel tijd aan het bestuderen van z’n menselijke metgezel terwijl deze denkt dat hij gewoon slaapt.

Hoewel ze snel leren kunnen ze koppig zijn als het op training aankomt. Maar, mits consequent en vriendelijk opgevoed, zijn ze vrij gemakkelijk te trainen. Ze zullen proberen je grenzen te verleggen, dus een rustige, maar consequente training is belangrijk, net als geduld. Ze brengen graag tijd met mensen door, dus activiteiten zoals behendigheid en Flyball kunnen hen helpen gehoorzaamheid te leren. Ze kunnen onbevreesd zijn als het om andere honden gaat en zullen niet per se een gevecht beginnen, maar komen zelden terug van een. Puppy training en later de cursus(sen) elementaire gehoorzaamheid zullen helpen bij de socialisatie. Ze hebben een behoorlijke hoeveelheid dagelijkse beweging nodig in de vorm van een lange wandeling of korte joggen met hun baasje.

De Wheaten is absoluut niet geschikt als erf- of kennelhond en om uren per dag alleen te zijn.

Temperament

Soft Coated Wheaten Terriers hebben een heldere intelligentie en een aanhankelijk en komisch temperament met een tomeloze energie en vitaliteit. In tegenstelling tot een typische terriër kunnen het vrij zachtaardige honden zijn en zijn ze over het algemeen minder agressief en confronterend. Vroege socialisatie en regelmatige training zijn nog steeds belangrijk bij dit ras, dat meer “terriërachtige” eigenschappen kan vertonen als ze onvoldoende gesocialiseerd zijn. De Wheaten is een laat volwassen ras, zowel naar lichaam als naar geest. Men moet dus geduld hebben. Het duurt ongeveer twee à drie jaar, voordat hij op zijn best is, maar hij zal tot op hoge leeftijd jeugdig, actief en speels blijven.

Twee soorten vachten

Binnen het ras komen twee soorten vachten voor (beide types zijn goedgekeurd volgens FCI Standaard), het Ierse type en het Amerikaanse type.

HET IERSE TYPE wordt gekenmerkt door een minder dikke vacht en een lichtere tarwekleur. Het haar groeit langzamer – vooral op de benen – waardoor honden van het Ierse type er wat langer over doen om een volgroeide vacht te ontwikkelen.

De honden van het AMERIKAANSE TYPE (ook wel VOLLE VACHT genoemd) hebben een dikkere/volle vacht met een goudrode kleur.

De vacht van beide types blijft van kleur en textuur veranderen tot de honden ongeveer twee en half jaar oud zijn. Uiteindelijk zal de vacht fijner, zijdeachtig en meer uniform worden en zal het de typische zachte en glanzende golven vormen.

Verzorging

Wheatens hebben een enkele vacht die nauwelijks verhaart. Ze worden geclassificeerd als hypoallergeen, omdat ze slechts een kleine hoeveelheid verliezen en niet ruiken. De vacht heeft dagelijkse verzorging nodig of minimaal 3 – 4 keer per week om klitten vrij te houden. Ze hebben alleen een bad nodig als ze echt vies zijn. Daarnaast dient de vacht elke 3 maanden op lengte geknipt te worden, bij voorkeur door trimmer met ervaring met Wheatens zodat ze hun karakteristieke haardracht behouden.